de-neef-im-nieuws-1-2018

Ronald de Neef / Nieuws / januari 2018

Opdrachtgeversverklaring: hoe zit dat?

Rutte III wil een opdrachtgeversverklaring invoeren: een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van een samenwerking met een ZZP’er vastleggen. Minister Koolmees van sociale zaken wil dat die webmodule vanaf 2020 de wet DBA en de modelovereenkomst vervangt.

Al jaren worstelt de politiek met de vraag: hoe voorkom je schijnzelfstandigheid, uitbuiting en het ontduiken of ontwijken van werkgeverslasten of inkomstenbelasting? En ondernemers en opdrachtgevers worstelen mee, want er blijft veel onduidelijk. Een snelle tijdlijn:

Lees verder

1 mei 2016: VAR afgeschaft
Vroeger werkte je als ZZP’er vaak op basis van een VAR-verklaring. Met een geldige VAR toonde je aan dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen jou en de opdrachtgever.

1 mei 2016 t/m 10 oktober 2017: Nieuwe wet DBA steeds uitgesteld
Omdat de VAR in de praktijk voor de Belastingdienst moeilijk te controleren bleek, werd op 1 mei 2016 een nieuw systeem van modelovereenkomsten ingevoerd. De wetswijziging, de wet DBA, veroorzaakte veel onzekerheid bij ZZP’ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen.

Oktober 2017 tot… minimaal 2020? Tussen DBA en webmodule 
Het kabinet Rutte III kondigde in het regeerakkoord aan dat het niet verder wil met de wet DBA. Wel willen ze op een andere manier schijnzelfstandigheid voorkomen: ‘Het is belangrijk dat zzp-ers om de juiste redenen kiezen voor het zzp-schap en er niet eigenlijk sprake is van een arbeidsrelatie.’ Zo mag er bijvoorbeeld bij zzp-ers geen sprake zijn van een ‘gezagsverhouding’.

De wet DBA van Rutte II strandde onder andere op dit punt, want hoe beoordeel je dat? Het bleek voor opdrachtgevers te ingewikkeld om dit in de modelovereenkomst goed en logisch vast te leggen. Minister Koolmees van sociale zaken wil de wet DBA in 2020 vervangen door de opdrachtgeversverklaring, met de webmodule voor opdrachtgevers. Grote vraag is nu: wat betekent dit voor 2018 en 2019? Blijft het zoals nu? De belastingdienst doet alleen onderzoek naar de arbeidsrelatie als er een belangrijk vermoeden van fraude is.

Opdrachtgeversverklaring: wat is dat?
Met een online ‘opdrachtgeversklaring’ kan een opdrachtgever straks invullen wat voor type arbeidsrelatie er is met een zzp-er. Dit moet eenvoudiger zijn dan het bij de VAR en modelovereenkomst (wet DBA) was. De criteria moeten helder en duidelijk meetbaar zijn. Zo wil het kabinet meer duidelijkheid scheppen over wanneer je echt zzp-er bent of wanneer het een verkapt dienstverband is.

2020? De plannen van het kabinet zijn nog niet door de Tweede Kamer goedgekeurd.

Minimum uurtarief
Een voorbeeld van een meetbaar criterium is het uurtarief. Het minimum uurtarief kan bijvoorbeeld gevallen van schijnzelfstandigheid oplossen, omdat die juist bij lage tarieven veel voorkomt. Denk aan schijnzelfstandigheid in de bouw of schoonmaak.

Uurtarief

< € 18,-

> € 18,- – < € 75,-

> € 75,-

Belastingdienst

Loondienst

Opdrachtgevers-verklaring

‘Opt-out’ loonbelasting

Uitleg

Minimum uurtarief:
Verdien je minder dan €18,- per uur?

Je werkgever moet je in loondienst nemen. Je moet een contract krijgen, zoals een nul-uren contract. Het uurtarief is namelijk te laag om risico’s van ondernemen te kunnen opvangen (arbeidsongeschiktheid bij ziekte, pensioen).

Voor de middenmoot komt er een online opdrachtgevers-verklaring, waarin je klant vastlegt dat er echt geen sprake is van een dienstverband.
Het kabinet wil de criteria opstellen met mensen ‘uit het veld’, zowel zzp-ers als opdrachtgevers.

Voor mensen met een hoog uurtarief komt er een ‘opt-out’ voor loon-belasting en de werknemers-verzekeringen.
De kans dat je  opdrachtgever dit tarief betaalt om premies te ontlopen, ziet Rutte III dan als erg klein.

Bron: www.ikgastarten.nl

De Neef IM - Werkgeluk onder Nederlandse werknemers scoort het hoogst in Europa

Ronald de Neef / Nieuws / mei 2017

Werkgeluk onder Nederlandse werknemers scoort het hoogst in Europa

Nederlanders zijn de gelukkigste werknemers van Europa. Nederlandse werknemers geven hun werkzaamheden, collega’s, leidinggevenden en werk-privé balans ruime voldoendes. Het werkgeluk is hoog onder de Nederlandse werknemer. Dat blijkt uit onderzoek van Effectory.

Lees verder

Werkgeluk wordt bepaald door zachte factoren

Jaarlijks voert Effectory het Global Employee Engagement Index uit in 54 landen wereldwijd. “Werkgeluk wordt niet zozeer bepaald door harde factoren, zoals salaris, secundaire voorwaarden en een goed ingerichte werkplek. Maar meer door zachte factoren”, vertelt Guido Heezen, directeur en oprichter van Effectory. “Uit de Europese scores blijkt dat vrijheid in het werk, taken emotioneel goed aankunnen, prettige collega’s, een motiverende leidinggevende en een gezonde werk-privébalans belangrijk zijn. Daardoor voelen mensen zich voldaan na een lange dag presteren.”

Nederlandse werkgeluk scoort hoog

Nederlandse werknemers beoordelen de vraag of medewerkers blij worden van hun werk met een 7,5. Het gemiddelde in Europa is een 7,3. In Nederland voelt een werknemer zich vrij om het werk naar eigen inzicht uit te voeren. Nederlandse werknemers beoordelen dit met een 7,4 ten opzicht van een 6,9 gemiddeld in Europa. Ook kan men in Nederland het werk emotioneel goed aan. Nederland scoort een 7,5 ten opzichte van een 7,2 gemiddeld in Europa. De open, gelijkwaardige sfeer op de Nederlandse werkvloer draagt hier in hoge mate aan bij.

Daarnaast beoordeelt de Nederlandse werknemer zijn collega’s met een 7,0. Dit is gelijk aan het gemiddelde in Europa. De leidinggevende wordt minder gewaardeerd, het Europese gemiddelde is een 6,1, Nederland scoort hier met een 6,2 iets boven. Ook het werk-privé balans scoort een ruim voldoende: een 6,9. Het gemiddelde in Europa ligt iets lager, namelijk op een 6,6. Bovendien worden flexibele werkuren, parttime banen en ouderschapsverlof in dit kader zeer gewaardeerd.

Werkgeluk is beïnvloedbaar

“Uit de resultaten blijkt dat we het in Nederland prima doen. Het mooie aan werkgeluk is dat het beïnvloedbaar is door te focussen op de mens achter de medewerker. Veel geld uitgeven aan hoge salarissen of bonussen gaat niet het verschil maken. Luisteren naar de ideeën van medewerkers, hun wensen serieus nemen en waardering uitspreken wél. Dit zijn zaken die een werkgever zonder enorme investeringen kan bereiken en die voor medewerkers een groot verschil maken. Er ontstaat dan een win-win situatie, want organisaties die hoog scoren op werkgeluk, presteren doorgaans beter.” Aldus Heezen.

(Bron: Personeelsnet, 8 mei 2017)

cropped-De-Neef-logo.png

© 2018  De Neef Interim Management

e. ronald@deneef-im.nl  •  t. +31 (0) 6 57 59 16 68


Designed & Developed by Targad
Neem contact op!

Je ontvangt binnen 24 uur een reactie

Not readable? Change text. captcha txt